Free delivery for Bulgaria above 50lv

January February March April May June
July August September October November December

БАНЯ С ПО-МАЛКО ОТПАДЪК

МАРТ

@roseandmatcha, 08 Март 2020

Дойде и март, а според календара на предизвикателството за 2020 с нулев отпадък е време да преминем към банята.


За много от нас, банята е първото място, което посещаваме когато станем сутрин и е мястото, където складираме козметика, измиващи продукти, продуктите за устна хигиена и какво ли още не. Както във всеки аспект от живота си и тук е важно да намерим правилния баланс между нещата, от които наистина имаме нужда и не бихме могли да изберем по-еко вариант и тези, които е лесно да заменим, но до сега просто не сме се сетили.


Никога не съм била от хората, които имат по три различни вида душ-гел, или пък няколко различни шампоана, маски за коса, стилизиращи продукти или пък лосиони за тяло. Първо истината е, че наистина ме мързи да използвам толкова много продукти, да спазвам стриктно някаква рутина, защото това отнема изключително много време, което предпочитам да прекарвам по друг начин. #lowmaintainance


Първото правило за баня с нулев отпадък е да не купувате нищо ново, преди да сте изразходили всички налични опаковки. Какво означава това? Например, след като прочетете тази статия, най-вероятно ще искате бързо да замените пастата за зъби, четката, душ гела с еко алтернативи. Всъщност, няма да е никак еко, ако просто изхвърлите тези продукти, които вече имате, за да купите нови. Използвайте всичко, което имате и след това преминете към новите еко алтернативи.


 1. Устна хигиена

  Да започнем с най-основните принадлежности в банята, които всеки от нас притежава. Четката за зъби. Повечето четки са направени от пластмаса и не се рециклират. В САЩ зъболекарите препоръчват да сменяме четките си за зъби на всеки 3 месеца. Ако спазим това правило и живеем средно 65 години, през целия си живот ще употребим 260 четки за зъби, на всяка от които са необходими 400 години, за да се разградят в природата. Затова напоследък много еко брандове направиха четки за зъби от бамбук или от друг алтернативен материал, които би трябвало да са по-благоприятни за околната среда, но не толкова за джоба ни. Реално е много важно, когато купувате такава четка за зъби да се уверите, че както дръжката, така й косъмчетата са направени от биоразградими или рециклируеми материали. Също така, ако сте веган е важно да разберете, дали четката е направена с животински косъмчета (някои брандове още използват козината от прасе). Лично за мен бамбуковата четка за зъби не е правилната опция. От около три години имам електрическа четка и смятам, че ако я изхвърля, за да използвам бамбукова, това ще е по-голямо разточителство, отколкото, ако сменям пластмасовата й приставка всеки 6 месеца. Също така, някои от производителите на електронни четки за зъби вече имат и сменяеми главички, които се рециклират. Надявам се скоро и аз да се сдобия с такава. В Индия например дъвчат neem sticks, нещо което бих пробвала и веднага ще споделя.


  Продължаваме с пастата за зъби. Вече има доста алтернативи на пазара. Лично не съм много голям фен на пастата на Бен и Ана или Georganics, но знам, че много хора ги харесват. Освен паста в бурканче или в метална тубичка, може да изберете таблетки за почистване на зъби, да си паста сами в къщи или да потърсите някой местен български производител. Моята любима паста за зъби е ето тази, но за съжаление не успявам винаги да си я набавям.


  Да поговорим за конците за зъби. Моята зъболекарка винаги ми казва, че това е изключителна важна стъпка в устната хигиена. Повечето конци за зъби съдържат пластмаса и не могат да се рециклират. Аз използвам подобни на тези. Това, което ми харесва е, че мога да сменям само конеца, а стъкленото бурканче да преизползвам.


  Ако използвате вода за уста, може да си направите такава в домашни условия със сода и ксилитол. Тук може да гледате видео с рецепти за паста и вода, но на английски.


 2. Измиващи продукти

  Преминаваме към измиващите продукти, което включва всякакви душ гелове, течни сапуни, шампоани, маски, балсами, гъби и каквото се сетите. Първо, душ-геловете са нещо, което така и не разбрах, така и не започнах да използвам и винаги съм предпочитала обикновен твърд сапун. За тези родени преди 1995, сигурно си спомняте в детските градини в тоалетната имахме едни висящи сапуни, които имаха памучни калъфчета. Неведнъж съм споделяла, че моите любими сапуни са от Baba’s Soapery, обожавам този за чувствителна кожа и разбира се този за бръснене, който направиха специално за нас.


  Шампоаните са едно от нещата, заради които съм страдала най-много, защото ми беше изключително трудно да намеря такъв, който да е безвреден, но и подхранващ косата ми. Изпробвах доста твърди шампоани, но скалпът ми винаги започваше да ме сърби, да се бели, което означава, че състваките на тези шампоани изсушава кожата на главата ми. Също така, косата ми ставаше много твърда и бързо се наелекризираше, просто защото нямаше достатъчно влага в косъма ми. После пробвах и веган шампоани, домашно направени, но нищо не успя да подхрани косата ми, за да е истински здрава. Пробвах какви ли не маски за коса, коренът от репей на Теа, абе всичко, за което може да се сетите и да не се сетите. В крайна сметка единствените продукти, които се оказват правилните за мен са в пластмасови опаковки. Положителното тук е, че шампоаните, които използвам са доста концентрирани и за една година използвам 2-3 шампоана и 1-2 балсама. Надявам се скоро тази марка да пусне и наливни шампоани. Примерът с това, че използвам шампоан в пластмасова опаковка е много важен, защото според мен не трябва да изпадаме в крайности. След като похарчих куп пари да тествам еко шампоани, реших, че просто ще остана с този, който работи за мен, докато не намеря по-добро решение.


  Гъбите за тяло. Често те са направени от петролни продукти (пластмаса) и най-вероятно я изхвърляте на всеки 3-4 месеца. Една алтернатива са гъбите от луфа. Друга алтернатива е кесия за баня. Едно време баба ми беше ушила такива за всеки. Бяха направени от конопен плат. В момента аз използвам калъфчето за сапун, за което вече ви разказах по-горе и може да видите във видеото ми в ютюб. Също така може да използвате и дървена четка.


 3. Козметични и “бюти” продукти

  Тук темата е изключително дълга и ще има отделна тема през октомври, но тук само ще спомена за няколко лесни алтернативи. В банята на средностатистическото семейство, най-често изхвърляният предмет е пластмасовата самобръсначка. Ти наистина ли искаш да си част от тази статистика? Много е лесно да заменим пластмасовите самобръсначки, които в повечето случаи не се рециклират, с такива за многократна употреба. Единственото нещо, което трябва да сменяте е металното ножче. Всяко ножче може да бъде използвано между 6-8 пъти. А ако имаш по-тънки косъмчета (каквито стават след лазерна епилация), ножчетата може да се използват и много по-дълго. Това означава, че ако се бръснеш всеки ден, 100 ножчета биха могли да ти стигнат за цели 2 години! Грижата за металната самобръсначка отнема повече време, чащото след всяко ползване трябва тя да бъде подсушена, но ако я използвате правилно ще е с вас години наред. Ако искате да научите повече за това, не пропускайте да гледате видеото ми за металните самобръсначки.


  В друго видео разнищвам и темата за дезодорантите и антиперспирантите, така че само ще спомена, че освен опаковките, в които пристигат тези продукти, самите те могат да имат и неблагоприятни ефекти върху нашето здраве. Моят топ избор на такъв продукт е този на една българска марка - WoodenSpoon, с аромат на цитрус.


  Слагам в тази графа и клечките за уши, които…познайте какво? Да, направени са от пластмаса и ДА, повечето не се рециклират. Тук имаме няколко алтернативи. Може да ги замените с клечки за уши от бамбук, с дървена клечка за многократна употреба или със силиконова такава. В асортимента от клечки за многократна употреба на lastsab, също така може да намерите и клечки, които за подходящи за корекции на грим. В инстаграм, много от вас ми споделиха, че въобще не използват клечки за уши. Това също е опция. Общо взето, който както е свикнал. 4. Душ или вана

  Важно е да помислим и за количеството вода, което употребяваме. Сигурна съм, че някои от вас в момента си казват “да, бе да, какво значение има колко вода изразходвам аз, на фона на модната индустрия например, където за направата на един чифт дънки са необходими 12,000 литра вода?”. Съгласна съм, до някъде, но ако всеки мисли така, това са милиарди литри вода на ден. Моят съвет е винаги да мислите глобално, за всичко. Светър не започва и не свършва с нас. Тук също може да помислите върху финансовия аспект на това да използвате по-малко вода. Идеята е не да се лишаваме, а да не се разхищаваме, Колкото и странно да звучи, има хора по света, които нямат свободен достъп до питейна вода, а камоли до баня и душ. В една статия на Гардиън се споменава, че за един топъл душ средно изразходваме 68 литра вода.


 5. Тоалетна хартия

  Слагам тоалетната хартия, като част от банята, защото няма да има отделна тема за тоалетната. Средно на година всеки от нас изразходва 100 рола тоалетна хартия. Това означава, че ще се отсекат 384 дървета, за да се задоволят нуждите на един човек през целия му живот.


  Знаете ли, че 70-75% от населението на Земята не използва тоалетна хартия? Щом те оцеляват и ние можем, дори и по време на пандемия. Ако все пак се притеснявате за колко време ще стигне запаса от ролките, които имате може да изчислите с този калкулатор.


  Знам, че към момента в България няма еко тоалетна хартия, но има няколко неща, които може да направите, за да сте сигурни, че купувате най-еко опцията, която се предлага на пазара. Стремете се тоалетната хартия, която купувате да е колкото се може по-обикновена - да не е оцветена, да не е с аромат, да не е с всякакви гелове за чувствителни задни части! Всички тези екстри означават повече преработка, което е вредно за околната среда. Също така, ако може да купувате големи количества, пред 4 ролки всеки път - предпочетете това, защото така ще спестите опаковки.


Надявам се тази статия да ви е била полезна. Пишете ми в инстаграм за други еко алтернативи, които сте въвели във вашата баня.