Free delivery for Bulgaria above 50lv

January February March April May June
July August September October November December

НАБЛЮДАВАЙ

ЯНУАРИ

@roseandmatcha, 07 Януари 2020

Обикновено, когато искаме да променим нещо в живота си се втурваме с рогата напред. Или поне аз така правя. Винаги. Казвам ви го от личен опит, защото точно преди една година по същото време аз самата реших, че трябва да стана zero waster. Това не само ме накара да изхвърля, подаря, продам и рециклирам много неща, от които вече нямах нужда – внимание – „защото не са еко“, подтикна ме да си купя нови ЕКО такива, но и ме вкара в една рамка на непрекъсната паника да не купя или консумирам нещо пластмасово. Беше много изтощително и ми се искаше някой да ми беше казал по-рано нещата, които аз ще споделя днес с вас. Всъщност наскоро научих, че тази непрекъсната тревожност има име и започва да е реален глобален проблем. Наричат го еко-тревожност. Ако непрекъснато се притеснявате за това какво ще се случи на планетата ни след 12 години, дали има смисъл да имате деца, защото светът ще свърши и ако се чувствате безпомощни, нещо подобно е и новата болест екотревожността. Е аз не бях стигнала до такива крайности, но имаше моменти, в които съм умирала от жажда на концерт, но отказвах да си купя пластмасова чашка, въпреки, че ще бъде рециклирана – това е прекалено. Не правете така. Важното в ситуацията е, че се осъзнах доста навреме и започнах да гледам по друг начин на проблема. Разбрах, че има неща които зависят от мен и аз ще правя толкова колкото мога да правя без това тотално да пречи на начина ми на живот, но има и такива, които не зависят от мен и тях няма как да променя сама. И това ми даде мира. Не попадайте в този капан.


Това е и целта на януари, или първата стъпка към живот с по-малко отпадъци, да осъзнаем къде се намираме сега и какво трябва да променим в идната година. Ако не успеем за една година – няма проблем, 2021 също е опция. 2022 също, или както казвам мама „и утре е ден“. Ако в един или друг момент се почувствате виновни, че са ви дали найлонова торбичка или сламка, си припомнете за всички други положителни неща, които правите. Не се самонаказвайте, не можем да контролираме всичко. Наистина!


Толкова за новата болест.


Януари, месец за размисъл и планиране на годината. Това го научих от моята приятелка Поли. През декември я питах готова ли е с целите за 2020 и тя ми каза „не, януари е месецът за планиране и осмисляне на предната и предстоящата година“. Аз се замислих, че наистина е така. На кого през декември му остава време да прави планове – прекалено е хаотично всичко, празници, почивки. Можем много да научим от инженерите на GOOGLE – благодарим ти Поли!


Чудите се какво пък толкова да наблюдавате? Ами всичко. Ако сте много отдадени на еко начина на живот ви препоръчвам да си водите записки, може и в телефона. Ето как да започнете.


 1. Ставате сутрин – какво е първото нещо което правите? Миете си зъбите – ахааааа, каква паста за зъби използвате? Просто наблюдавайте, ще говорим за пастата през март, не я изхвърляйте и не бързайте да купите нова, която струва десетки левове. Четката. Кремът за лице. Самобръсначка. Спирате ли водата, докато си миете зъбите?

 2. След това отивате в кухнята, кафе или чай – кажете ми в коментарите. Кафето – от коя част на света идва? Етично ли е произведено? На капсули ли е? Чаят в пакетчета ли е? А колко билки има реално вътре? Не се паникьосвайте в следващото видео и статия от поредицата ще говорим точно за кухнята.

 3. Обличате се за – част ли сте от бързата мода или залагате на малко, но качествени дрехи? Или пък пазарувате дрехи втора ръка, винтидж? Ако сте родители същите наблюдения правете и за децата си? Нужни ли са им нови дрехи или може да износят на братчето или приятелчето си? Още нови играчки за Коледа и рождения ден? С повод и без?

 4. Пътувате за работа – с кола? Може ли да смените това с градски транспорт или да вървите пеш? Знам, по-неудобно е с кола, аз също се отказах от колата си през 2019 и наистина е pain in the ass. Но гледам от положителната страна, по-малко разход, по-малко отговорност и когато имам нужда от кола винаги мога да си наема. Millennials!

 5. На работа, училище, университет – кафето, чая, водата как ги пиете – използвате ли собствени съдове? Храната – пластмасови вилици за еднократна употреба? Принтирате ли често? Рециклирате ли в училище, в офиса или в университета? Кой е отговорен това да се промени и може ли вие да инициирате тази промяна.

 6. Прибирате се – на път за вкъщи пазарувате – баналното, но купувате ли найлонови торбички? Плодовете и зеленчуците как си ги набавяте? Пазарувате ли насипни храни, от пазари или залагате на супермаркетите?

 7. Прибирате се, душ и махане на грим – използвате ли тампони за еднократна употреба? В цикъл сте – тампони или превръзки – а знаете ли за еко варианти? Може да гледате видеата ми за менструална чашка и менструално бельо тук.

 8. Вечеря – изхвърляте ли храна? Гасите ли лампите, когато сте в другата стая? Намаляте ли парното, когато илизате или заспивате?

Както виждате има много неща, за които да се замислим. Ако започнем с всичко наведнъж е много трудно, затова идеята е да разделим темите на месеци и да си бъдем полезни, вместо да се разазим с екотревожност.


Ето и моите съвети, които ми се искаше някой дам и беше казал в началото:


 1. Не се паникьосвай – стъпка по-стъпка!

 2. Не изхвърляй нещата, които не са еко, за да си купиш нови еко неща. Безсмислено е.

 3. Не се втурвай да купуваш всичко еко, което се появи пред теб. Много от тези уж еко неща са направени от пластмаса, само че за многократна употреба, което не намалява нуждата от изкопаеми горива.

 4. Не се чувствай виновен за глобалното затопляне. Има съвкупност от причини и ние можем да направим само толкова, колкото можем, но важното е, че го правим.

 5. Не вярвайте на всичко, което четете и което ви рекламират за еко, защото много от големите компании и инфлуенсъри се възползват от този еко тренд и правят много пари по този начин. Има много реклами, които уж помагат за опазване на околната среда, а в същото време не отстраняват ядрото на проблема. Например за 1000 закупени пластмасови бутилки ще засадим 1 дърво!?! Или опаковка на веро, която е направена от 20% преработена пластмаса събрана от океаните се рекламира за еко, но не е! Грийнуошинг (greenwashing) е нещо, което е отделна тема за отделно видео и статия, но не вярвайте на всичко, мислете логично или питайте някой, който има повече опит в сферата.

 6. Не изпадайте в крайности.

Това са съветите ми за януари. Надявам се да са ви помогнали и нямам търпение да продължим заедно по това пътешествие към по-малко отпадъци през 2020. За повече и всекидневни съвети и идеи ме последвайте в инстаграм.