Free delivery for Bulgaria above 50lv

January February March April May June
July August September October November December

МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

АПРИЛ

@roseandmatcha, 28 Май 2020

Темата за модната индустрия е толкова обширна и затова смятам, че заслужава отделна поредица в моя YouTube канал. Но като за начало, ще започнем от тук. Знаете ли, че производителите на бърза мода имат нова колекция на всеки 4 седмици? Ако влизате в Зара по един път всеки месец, винаги ще намирате нови и нови продукти. Идеята е да накарат клиента да се връща и винаги да може да си купи нещо ново. Още една бяла тениска, още един чифт дънки.


Тук ще ви споделя моите 5 основни правила, които следвам, за да съм сигурна, че не замърсявам и изтощавам ресурсите на планетата допълнително. Тази статия засяга само повърхността на проблема и няма как да го разгледа от всички ъгли, но съм ви оставила полезни сайтове, доклади, мобилни приложения и филми, чрез които да научите повече. Промяната започва с теб.


1. Спрях да пазарувам от така наречените fast fashion brands.

Евтините дрехи не са евтини, те са скъпи за планетата и принуждават хората от третия свят да работят за жълти стотинки. През 2019 заплатата на работници в шивашки цехове е $94 или около 170лв. Ако си мислите, че това се случва само в Бангладеш, Индия, Китай и не ни касае, ще ви разочаровам. В България средната заплата за същия вид труд е около 390лв., което е доста под прага на бедност, които за 2019 е 775лв. Богатите да стават по-богати, а бедните по-бедни. Има начини да разпределят печалбата така, че за всички да има предостатъчно, но бизнес моделът на бързата мода се стреми единствено към печалба за сметка на разходите.


Спомняте ли си какво се случи на 11 септември 2001? А спомняте ли си какво се случи на 24 Април 2013? Най-вероятно не. Идеята, че живота на едни е по-ценен от живота на други ме кара да се чувствам разгневена и ме изкарва извън кожата ми. На 24 Април загинаха повече от 1100 човека, повечето, от които жени и 2600 бяха ранени, при срутване на фабрика Рана Плаза, която се намира в 8 етажна сграда в Бангладеш. Срутва се, защото нелегално са изградени 3 етажа, за да може да произвеждат повече продукция. Работниците многократно сигнализират за пропуквания в стените, но никой не обръща внимание, докато сградата не издържа на тежестта и се срутва. В нея се изпълняват поръчки на известни марки (29 са били идентифицирани) като Бенетон, Манго, Праймарк и други. Освен, че много от работниците загиват, тези които остават са осакатени завинаги.


В следствие на възникналата пандемия, много от производителите на бърза мода канселираха производството на следващите няколко колекции за сезоните лято, есен и зима. Само в Бангладеш това се равнява на 3 милиарда загуби. Тази ситуация оставя много работници в Индия, Китай, Бангладеш и други без заплати, без здравни осигуровки и без реална сигурност за бъдещето. В сайта на clean clothes campaign, може да следите всекидневни ъпдейти за това, какво се случва в последвстие на вируса.

New York Times

2. Започнах да се питам, дали наистина имам нужда от това, което искам да си купя, дори да е от производител, който поема както социална отговорност, така и отговорност към околната среда?

В повечето случаи отговорът е НЕ! И в повечето случаи устойчивите производители, които поемат отговорност са двойно или тройно по-скъпи, което също ме отказва да пазарувам, освен, ако нямам истинска нужда. Ако все пак ми се налага да купя нещо, гледам да е такова, че да мога да го нося с години. Има много спорове и мнения по темата, кое е по-добре за околната среда - синтетична кожа, която е направена от петролни продукти и ще й отнемат стотици години да се разгради в природата или истинска кожа, която пък се добива по доста неетичен начин? Не съм експерт, но съм на мнение, че ако едно нещо ще ти служи за дълго време, вместо няколко подобни бих инвестирала в това, което ще използвам за дълго. Опитвам се да намирам български производители и да подкрепям родната икономика. Също така, ако ми трябва нещо по-специално бих отишла на шивач.3. Разменям дрехи с приятелки или пазарувам втора употреба.

В Холандия за първи път участвах в така наречения clothes swap. Всеки носи няколко дрехи и получава жетони, които определят с колко дрехи може да си тръгне. Всички дрехи, които останат или се рециклират или се превръщат в нещо ново. В инстаграм няколко пъти организирах подобни инициативи и бяха доста успешни. Качвате си снимки на стори и ако някои има нуда от точно тази дреха, му я изпращате за негова сметка. Също така разменям и дрехи с приятелки. Понякога взимам на заем, примерно за поводи, защото няма нужда да купувам нова рокля за всяка сватба. От време на време пазарувам и в магазини за втора употреба. Учудващо онлайн. Няма да навлизам в подробности, всички знаем, че има страхотни находки. Единственото, което не харесвам е миризмата. Още една идея за пазаруване без да създаваме допълнителна нужда за производство е да посещаваме разпродажби на мостри, които така или иначе са били произведени за шоурумите на големи брандове. В Амстердам има доста такива. Поинтересувайте се, може да има и край вас.4. Поправям и се грижа добре за дрехите си


Всички сме свикнали, ако нещо се скъса, просто да го изхвърлим и да си купим ново. Това бавно, но сигурно изчерпва земните ресурси. Когато пазарувам се опитвам да избирам материи, които са издръжливи, но ако все пак нещо се скъса или го поправям сама, или го нося на шивач. Като жена, тялото ми непрекъснато се променя, затова когато кача или сваля килограми, не бързам да купувам нови дрехи. Старая се да избирам такива, които са по-свободни и дори вариацията в теглото ми няма да ми попречи да ги нося.


5. Подкрепям организации, идеи и събития, които целят да намалят вредите от модната индустрия върху хората и околната среда


White Monday

Като наближи ноември и единственото, което чувам е ЧЕРЕН ПЕТЪК. На мен това име ми звучи ужасно негативно, може би заради идеята да пазаруваме в истерия, щяло и нещяло, нужно и не. Купували ли сте си нещо, само защото е „намалено“?


А знаете ли, че крайната цена на дрехи/обувки в магазина е минимум х2 от търговската цена и х10 от реалната стойност за производство? Минимум хора! Ние си мислим, че като нещо е намалено то е СУПЕР оферта, но това е просто маркетинг. Отговорът на активисти срещу черния петък беше кампанията „buy nothing day”, което според мен също е доста крайно. Затова реших да бъда посланик на движението за бял понеделник. Идеята за БЯЛ ПОНЕДЕЛНИК не е да не купуваме нищо, а да консумираме толкова, колкото имаме нужда, но без да хабим излишни ресурси. Това е идеята за кръговата икономика. Може ли да поправим скъсаните дрехи, вместо да ги хвърлим? Може ли да вземем на заем, вместо да купим нещо ново и да го носим веднъж? Да намерим брандове, които са социално и екологично ангажирани и да подкрепяме тях?


Идеята на кръговата икономика

“Термина "кръгова икономика" можем да проследим до края на 80-те години и работата на икономистите Дейвид Пиърс и Кери Търнър. Според тях икономическият ред няма вграден механизъм за рециклиране на ресурси и третира околната среда като резервоар за отпадъци. Сегашният смисъл надгражда работата на Пиърс и Търнър и включва редица други идеи като концепцията "от люлка до люлка", която предполага безкраен цикъл на употреба на ресурсите, биомиметиката или адаптирането на съществуващи в природата форми в технология, природния капитал - подход за оценяване на околната среда и други. Казано накратко – кръговата икономика цели да удължи жизнения цикъл на ресурсите, като сведе до минимум употребата на нерециклируемите отпадъци.” (capital.bg, 2018)


Slow Fashion Season

Време е да ви отправя и едно предизвикателство. Ще успеете ли да НЕ си купувате нови дрехи цели 3 месеца? Каня ви да се рисъедините към хиляди хора, които се обединяват от идеята да намалим консумацията си. Правилата може да намерите в инстаграм @slowfashionseason или на сайта.


Ако искате да научите още за проблемите свързани с модната индустрия ви оставям линкове с полезна информация.


Прочети още:

Прочетете всичко за Рана Плаза:

https://cleanclothes.org/campaigns/past/rana-plaza


Прочетете за експлоатацията на хора работещи в модната индустрия:

https://cleanclothes.org/file-repository/exploitation-made.pdf/view


Прочетете доклада за България на Clean Clothes:

https://cleanclothes.org/file-repository/2019_ccc-countryprofile-bulgaria_eng.pdf/view


Прочетете доклада за прозрачността на най-големите модни марки:

https://www.fashionrevolution.org/about/transparency/


Пулсът на модната индустрия от 2017:

http://globalfashionagenda.com/wp-content/uploads/2017/05/Pulse-of-the-Fashion-Industry_2017.pdf


Мобилни приложения:

Good on you

Nike Making App


Филми:

The true cost

Clothes to die for

Deadly Fashion

RiverBlue

Slowing Down Fast Fashion

China Blue

The Next Black


Полезни сайтове:

https://www.fashionrevolution.org/

https://thesustainableangle.org/

http://www.globalfashionxchange.org/

https://www.ellenmacarthurfoundation.org/

https://www.circulardesignguide.com/